Je Slovensko ešte stále „organizovanou zlodejinou vo veľkom štýle“?

3. mája 2012, koloseo, Politika

Nie je tomu tak dávno, keď sa v predvolebnom súboji objavila brožúrka s atraktívnym názvom: „ Slovenská republika nie je právnym štátom“, i napriek tomu, že princíp právneho štátu je v Ústave Slovenskej republiky vyjadrený v článku I, ktorý zakotvuje, že: ,,Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na žiadnu ideológiu ani náboženstvo“.

Na nedávnej verejnej diskusii o rozvoji demokracie a ľudských práv sa vyjadril istý vedecký pracovník na margo autora, že autor tejto brožúrky povedal len: „A“, ale nepovedal „B“. Ak by sme skutočne zobrali doslovne a vážne vetu: „Slovenská republika nie je právny šát“, potom by na strane druhej, tým „B“ muselo byť: „Slovensko je organizovaná zlodejina vo veľkom štýle“. Medzi týmito dvomi pólmi totiž nie je nič. Je tam prázdno, medzera.

Existujúci problém sa nedá len tak ľahko vyriešiť. Pravdivosť pólu „B“, že: „Slovenská republika je organizovaná zlodejina vo veľkom štýle“ potvrdili kauzy, ktoré sa od narodenia republiky rodili ako huby po daždi. Nedávna kauza „Gorila“ nám potvrdila, že skutočne tomu tak je.  Ale ako z tohto začarovaného kruhu von?  Ponúka sa riešenie, ktoré je v nás – ľuďoch!

Riešenie je v odpovedi na otázky týkajúce sa verejného záujmu podobného typu: „Koľko si ty, vážený občan ochotný obetovať z Tvojho drahocenného času pre veci verejné“, alebo: „Je ti milšie, vážený občan, pozerať americký akčný seriál ako diskusiu o priamej demokracii?“, alebo: „Koľko minút denne si ochotný ty, vážený občan, obetovať pre vzdelávací program – výchova k demokratickému občianstvu?“

Vyskúšaj si to, vážený občan, teraz hneď a klikni na tento odkaz, dozvieš sa koľko ľudí rozmýšľa tak ako ty!

http://youtu.be/UIqOknGV45I