Problémy v justícii: Tajný dohľad nad občanmi (1)

8. mája 2012, koloseo, súdna moc a pravda

Najvypuklejší problém v spoločnosti je nedôvera v justíciu, vláda ho chce riešiť protikorupčným balíkom, sudcovia ZOJ zase obmedzením zásahu politikov do jusície a občania zrušením tajného dohľadu.

Problém je niekde inde – v systéme, ktorý dovoľuje konať podľa ľubovôle. „Hneď na úvod treba povedať, čo v tejto relácii niekoľkokrát zopakujem“, hovorí Daniela Molnárová v itv Kontra 13 http://youtu.be/R2nIwIJliPQ,  „že na pomoc musia prísť občania a to priamou účasťou na kritike justície. Občanom treba dať väčšie právo na slobodu prejavu v tejto oblasti, hlavne aby štát dovolil zriadiť občiansku diskusnú reláciu na tému : občiansky advokát, neskoršie vysvetlím.“

Túto tému som vybrala z legitímnych dôvodov: a) ako poškodená osoba, b) ako aktívna občianka združená v OZ OSRDLP, so zameraním na zákon 514 o zodpovednosti za škodu pri výkone verejnej moci. Tento zákon bol zavedený v tzv. dobe Dubčekovských reforiem a nedávno bol novelizovaný. Problémy vznikajú z niekoľkých príčin, jednak je to neznalosť sudcov a na strane druhej je to veľký vplyv moci do rozhodovacieho procesu. A niekedy neviem, či sú sudcovia tak hlúpi, čo píšu v odôvodneniach rozsudkov, alebo moc tak silná, že si dovoľuje písať občanom samé hlúposti.

Ako poškodená osoba aj ako aktivistka mám zlé skúsenosti a politici sa aj vyhrážajú nech si skúsia občania ísť proti štátu. Musím zdôrazniť, že z môjho pohľadu v žalobách proti štátu podľa zákona 514 treba zaviesť poroty najmä z dôvodov imunity sudcov, doživotnej funkcie a ekonomickej závislosti od štátu. Pekne to bolo vysvetlené vo filme POROTA.

Problém je oveľa širší a preto pokračovanie nabudúce…