Založ si blog

Petícia za lepšie Slovensko – prečo tri krát nie!

Verejnosť už zachytila správu o prebiehajúcej občianskej iniciatíve za vypísanie referenda na otázky, ktoré by mali občanom vylepšiť ich život – Petícia za lepšie Slovensko. Medzi odbornou verejnosťou však dochádza k polemike, či je táto petícia a vôbec celá občianská iniciatíva potrebná z dôvodov vykonateľnosti, alebo je to len zastierací manéver ako občanom znechutiť referendum na ďalších 20 rokov. O týchto indíciach bude tento blog.

Podľa môjho názoru na samý záver ostane len prvá otázka a ostatné nebude môcť prezident z dôvodov ústavných zábran vôbec vyhlásiť. Prečo? Poďme pekne od začiatku. Prvá otázka je o zrušení poslaneckej imunity. Som za zrušenie poslaneckej imunity, ale to nie je otázka verejného záujmu, to nech si riešia poslanci v NR SR. Druhá otázka o prijatí protikorupčného balíka je pre vypísanie referenda nezrozumiteľná, nejasná a nevykonateľná. Tu by bola na mieste otázka, či sú občania za to aby sa zrušila imunita sudcov a ich doživotný post, to je podhubie korupcie.  Tretia otázka je zdanlivo pôsobiaca ako prvý krok k priamej demokracie, ale v skutočnosti je to otázka zameraná proti nej. Podľa mňa je to prvý krok k zavedeniu ešte tvrdšej vlády oligarchie a finančných žralokov pod pláštikom referenda a to z nasledovných dôvodov:

Je to len kozmetická úprava, vraj na vzor švajčiarskej priamej demokracie. Znížiť kvôrum z 350 tisíc na 150 tisíc a pritom zrušiť kvôrum (povinná nadoplovičná väčšina účasť z oprávnených voličov) potrebné na platnosť referenda, to je uvolnenie referenda pre finančné skupiny a oligarchie pričom pre obyčajných ľudí ostáva zábrana zapäčatená. Už pán Sulík zistil, že zozbierať 350 tisíc podpisov pod petíciu si vyžadovala trojročné úsilie a minimálne balík peňazí od Kočnera v igelitovej tažke. Len študentky dostávali pri zbieraní podpisov 1 euro za jeden hlas, to je vo verejnosti známe. Aj tak skúška dopadla na nedostatočnú, pretože sa hlasovania nezúčastnila nadpolovičná väčšina. Preto ponúkli pre nich priaznivejší model aby mohli prostredníctvom referenda presadzovať svoje záujmy, 150 tisíc podpisov zoženie za menšie investície a zrušeníém kvôra získajú platnosť referenda.

Vo Švajčiarsku je potrebné vyzbierať len 1% podpisov z oprávnených voličov, čo je na slovenské pomery 43 tisíc. To je prijateľné aj pre občianské iniciatívy na presadenie občianských verejných záujmov. Švajčiarské 1% je odskúšané časom a už sú aj tam hlasy, že v určitých menej závažných otázkach by malo postačiť aj 0,5%. To je priama demokracia.

A potom je tu záverečná bariéra a to čl. 93 ods. 3 Ústavy SR, ktorý jasne hovorí, ktoré otázky nie sú prípustné. Referendum podľa Ústavy SR patrí medzi základne práva a práve tento článok 93 ods. 3 ústavy hovorí „predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet“.

Takže po prvé, na prvom mieste problémov v spoločnosti je chudoba a nezamestnanosť čo otázky v petícii nijako neriešia. Po druhé, prijatie protikorupčného balíka je orázka nejasná a nevykonateľná. No a po tretie, aj keby referendum prekonalo ústavnu prekážku v zmysle čl. 93 ods. 3, tak by zvýhodňovalo finančné skupiny a oligarchie a občianské iniciatívy by ostali naďalj zablokované.

Po tomto fiasku budú občania znechutený na ďalších 20 rokov akýmkoľvek spôsobom sa zúčastňovať referenda a dobrá myšlienka priamej demokracie na Švajčiarsky vzor bude zakopaná lebo to nieje na švajčiarský vzor kde je hranica na zozbieranie podpisov 1%, to je len zneužitie mena švajčiarskej priamej demokracie!

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si priloženú linku na videoreáciu KONTRA, ktorá prezentuje šieršie názory pre a proti.

http://youtu.be/FILL8ovUwE0


YouTube Direkt

 

 

 

 

Prísaha vlastencov Slovenska bez ohľadu na politickú orientáciu

26.04.2021

My občania Slovenskej republiky združení v Slovenskej občianskej domobrane prisaháme, že budeme brániť našu slobodu, rovnosť a bratstvo so všetkými praslovanskými národmi a usilovať sa o MIER v celosvetovom spojenectve čestných a statočných, charakterných a morálnych občanov suverénnych a národných krajín a spoločne porazíme novodobí fašizmus vstávajúci z hrobu [...]

Už je to vonku, COVID 19 je podvod! ! ! Súdy v troch štátoch spochybnili jeho existenciu! ! ! V Česku je revolúcia! !

03.04.2021

Nie je žiadnym tajomstvom, že už tri štáty Portugalsko, Dánsko a Fínsko súdnymi príkazmi zrušili nosenie rúšok a nariadili vládam aby veci dôkladnejšie prešetrili. Je tomu viac ako rok, čo zažívame strach s koronavírusu, ale všetko netrvá večne. Je pandémia skutočnosťou, alebo len fikciou aby mohli celosvetovo organizované skupiny zarobiť milióny? Pravda sa [...]

Konšpiračné oddelenie v DOMOBRANE, útopia alebo realita?

31.03.2021

O konšpiráciách a dekonšpiráciách bolo napísaných veľa článkov a kníh ako aj prieskumov, tak napríklad až 54 % Slovákov si myslí, že protesty Za slušné Slovensko, ktoré boli zorganizované po smrti Jána Kuciaka, boli zorganizované zahraničnými mocnosťami a organizátori boli za to platení. Až 40% respondentov zo Slovenska podľa prieskumu GLOBSEC verí tomu, že [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

koloseo

Patríme medzi aktívnych občanov, ktorí sa zaujímajú o veci verejné a majú za cieľ presadiť ZMENU spoločenského zriadenia na priamu demokraciu na vzor Švajčiarska.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 196006x
Priemerná čítanosť článkov: 4083x

Autor blogu