Založ si blog

Priama demokracia – útopia, alebo blízka budúcnosť? (2)

Vo švajčiarskom Davose sa konal sumit predstaviteľov G-7. Vo svojom záverečnom komuniké vyhlásili, že súčasný akcionársky kapitalizmus sa musí ukončiť z viacerých dôvodov. Medzi najzávažnejšie o.i. sú jeho následky – podporuje konzum a nadmernu spotrebu  neobnoviteľných prírodných zdrojov Zeme.

V Európe už dlhší čas prebiehajú nepokoje z dôvodov prehlbujúcej sa chudoby a najmä z dôvodov, že vlády sa vzdiaľujú od občanov. Ani Slovensko nie je výnimkou, rôzne kauzy naznačujú, že zastupitľská demokracia sa zneužíva. Ľudia túžia po zmene, ale oligarchie túžia aby sa ich ľahký život na úkor ostatných nezmenil.        

V histórie sme mali veľa parael kedy sa občania zákulisne klamali, podsúvali sa im nepravdivé informácie s cieľom zachovania modelu vykorisťovania čoraz sofistikovanejšie – skrytejšou formou. Občania už teraz tušia, že 89-tý rok bol jedným z pokusov ako „oklamať“ verejnosť tak, aby sa pod rúškom demokracie premiestnil majetok z predtým spoločného vlastníctva do súkromných rúk – absolútne netransparentne ba niekedy až mafiánskym spôsobom.  Preto je veľmi dôležité aby sme sa opäť nenechali oklamať prisluhovačmi oligarchie, ktorí skrytou formou a veľmi rafinovane sa budú snažiť urobiť všetko preto, aby im moc ostala v ich rukách.

Nie je úplne isté, či kauza Gorila vznikla náhodne alebo bola načasovaná na toto obdobie. V každom prípade vyvolala občianský pohyb a urýchlila podnety na zmenu. Zrazu vznikajú rôzne iniciatívy za primau demokraciu a rozbehla sa petícia za lepšie Slovensko. Mnohí občania, najmä cez sociálne siete na facebooku namietajú, že petícia bola šitá horúcou ihlou a bez širokej verejnej diskusie.

Najvypuklejším problémom v spoločnosti je korupcia, klienetlizmus a pocit nespravodlivosti. Naša minimálna mzda je na taklej nízkej úrovni, že sa prehlbuje chudoba a narastajú exekúcie, občania sa dostávajú do ohrozenia ich základných ľudských práv – právo na dôstojný život. Na strane druhej oligarchie sa topia v peniazoch a môžu si dovoliť platiť prisluhovačov, ktorí zasievajú intoleranciu, nevraživosť a ohovárajú aktívnych občanov. Vytesňujú priestor aby sa správne myšlienky už v zárodku udusili.

Hlavnou príčinou je skutočnosť, že nielen u nás ale v celej Európe sa vytráca občianský princip, teda participácia občana na riadení štátu. Ako východisko sa ponúka zmena a zavedenie priamej demokracie. Tu nastáva zlom a ako sa hovorí, tu je pes zakopaný. Najlepšie výsledky s priamou demokraciou dosiahlo Švajčiarsko. Existuje viacero literatúr v ktorých sa popisuje priama demokracia nielen so svojími výhodami ale aj s nevýhodami. Aj o týchto veciach bude dnes ood 18-tej hodine široká verejná diskusia v priestoroch DK Dúbravka v Bratislave, verím, že príde každý, kto má záujem o veci verejné.

Dokončenie o 15-tej hodine. Predtým pozrite video:

http://www.youtube.com/watch?v=ohMccIE5uuE&feature=colike

 

Prísaha vlastencov Slovenska bez ohľadu na politickú orientáciu

26.04.2021

My občania Slovenskej republiky združení v Slovenskej občianskej domobrane prisaháme, že budeme brániť našu slobodu, rovnosť a bratstvo so všetkými praslovanskými národmi a usilovať sa o MIER v celosvetovom spojenectve čestných a statočných, charakterných a morálnych občanov suverénnych a národných krajín a spoločne porazíme novodobí fašizmus vstávajúci z hrobu [...]

Už je to vonku, COVID 19 je podvod! ! ! Súdy v troch štátoch spochybnili jeho existenciu! ! ! V Česku je revolúcia! !

03.04.2021

Nie je žiadnym tajomstvom, že už tri štáty Portugalsko, Dánsko a Fínsko súdnymi príkazmi zrušili nosenie rúšok a nariadili vládam aby veci dôkladnejšie prešetrili. Je tomu viac ako rok, čo zažívame strach s koronavírusu, ale všetko netrvá večne. Je pandémia skutočnosťou, alebo len fikciou aby mohli celosvetovo organizované skupiny zarobiť milióny? Pravda sa [...]

Konšpiračné oddelenie v DOMOBRANE, útopia alebo realita?

31.03.2021

O konšpiráciách a dekonšpiráciách bolo napísaných veľa článkov a kníh ako aj prieskumov, tak napríklad až 54 % Slovákov si myslí, že protesty Za slušné Slovensko, ktoré boli zorganizované po smrti Jána Kuciaka, boli zorganizované zahraničnými mocnosťami a organizátori boli za to platení. Až 40% respondentov zo Slovenska podľa prieskumu GLOBSEC verí tomu, že [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

koloseo

Patríme medzi aktívnych občanov, ktorí sa zaujímajú o veci verejné a majú za cieľ presadiť ZMENU spoločenského zriadenia na priamu demokraciu na vzor Švajčiarska.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 48
Celková čítanosť: 195696x
Priemerná čítanosť článkov: 4077x

Autor blogu